Ernst Topp segítette a hazai lovastusa szakembereket

Egyéb, Hírek

Hasznosan telt a lovastusa szakág idei utolsó hétvégi rendezvénye is, 2023. november 25-26. között Kaposváron gyűltek össze a szakágban érintett bírók, technikai delegáltak és pályaépítők, hogy tanuljanak a kurzusvezető német szakembertől.

Ernst Topp nemzetközi szinten elismert német bíró és TD, aki számos nagy versenyen bírált már világszerte. Magyarországra sem most látogatott el először, korábban Alagon is bíráskodott és visszatérő vendége a kaposvári versenyeknek is. Örömmel mondhatjuk, hogy szívén viseli a magyar lovastusa sorsát, szívesen jön Magyarországra és most is boldogan fogadta el felkérésünket, ami biztosan nem az utolsó volt.

Összesen 15 magyar hivatalos személy vett részt a jól összeállított szemináriumon. A két nap alatt rengeteg hasznos dolog hangzott el és az aktív részvételnek köszönhetően talán azt is mondhatjuk, hogy kevésnek bizonyult erre egy teljes hétvége.  A kurzus végig nagyon jó hangulatban telt, interaktívan, a résztvevők is bátran mertek kérdezni, illetve saját tapasztalatukat elmesélni, hiszen Ernst közvetlensége és segítőkészsége mindenkit motivált.

A szombati nap elméleti képzéssel kezdődött, ahol a hivatalos személyek feladata és felelőssége volt az első témakör, majd a tereppálya építési irányelveiről illetve a tereppálya átvételéről beszélgetve készültünk az első gyakorlati részre. Egy felépített, „versenykész” két csillagos tereppálya bejárása során átbeszéltük, hogy egyes ugrásoknak milyen kritériumoknak kell megfelelnie és mit kell figyelni egy hivatalos személynek a hivatalos pályabejáráskor. A délután folyamán egy felépített ugrópályán vettük sorra a feladatait a pályaépítőnek, TD-nek és a bíróknak. A szeles kinti programok után mindenkinek jól esett, hogy elmélettel zártuk a napot, a terepszakaszon a lovasoknak sokszor gondot okozó szűk ugrásokról, azon belül is a néha nehezen elbírálható zászlón kívüli ugrásról, illetve a biztonságot elősegítő törhető elemekről tartott előadást a kurzusvezető.

Vasárnap elsősorban a bíróké, azon belül is a díjlovaglás bírálaté volt a főszerep. A reggeli elméleti rész és díjlovas programok átbeszélése után a Lovasakadémia fedeles lovardájában felállított négyszögben 4-4 páros lovagolt a bírók számára 2 illetve 3 csillagos programokat, melyeket a német szakember vezetésével, de önállóan bíráltak, majd közösen átbeszéltek, amit a lovasok is hallhattak, így ők is tanulhattak belőle. A lovaglásokról videófelvétel is készült, így a programokat később a tanteremben visszanézve újra kielemezték, így a bírók átértékelhették a korábban látottakat és tanulhattak az esetlegesen elkövetett hibákból.
A lovasakadémia két hallgatója mellett két lovastusa lovas vállalkozott önként, hogy segítse a hazai szakemberképzést és jött el tesztlovasnak. Gelencsér Gittának és Hock Zsófiának ezúton is köszönjük, hogy segítik a bírók fejlődését! Reméljük ők is jó visszajelzéseket kaptak, ami számukra is hasznos lehet a jövőben.
A nap zárásaként délután a ló bántalmazás különböző eseteiről beszélgettünk, valamint a TD-k számára néhány speciális témakör következett.

Azt gondolom, hogy egy jó hangulatú, nagyon hosszú és tartalmas hétvégén vagyunk túl, amely biztos vagyok benne, hogy minden résztevő számára hasznos volt. Reméljük, hogy tavasszal folytatása következik.

Last modified: 2023-11-27