Ingyenes díjlovas keresztlicenc!

Egyéb, Hírek

Tisztelt ügyvivő lovastusa szakbizottság!

A jövő évi versenyek előkészítése jegyében, mintegy meghívóként a lovastusa szakág szakági honlapjára szánva küldöm az alábbi hírt:

Ingyenes díjlovas keresztlicenc

A díjlovagló szakág 2021-ben újra szabályozta a licenc rendszerét. Ennek részeként a lovastusa és díjugrató licencüket kiváltók ingyenes díjlovas keresztlicencet igényelhetnek. Az ezzel élni kívánók a szabályzat erejénél fogva IV-es licenc besorolást kapnak, amely révén előkészítő és alapfokú feladatokban indulhatnak. Amennyiben a lovastusázó magasabb szintű programban indult – mint tette azt például Katzinger Balázs a VB-n a díjlovas M/A osztálynak megfelelő feladattal -, a versenyző kérésére a Díjlovagló Szakbizottság magasabb kezdő licencet is megállapíthat részére.  
Alapesetben a IV-es licencből akkor tud feljebb lépni könnyű osztályba a lovastusázó, ha az általános szabályok szerint alapfokú feladatban három alkalommal összevont bíráskodásnál 6,2 pont, avagy külön bírálatnál 62% feletti eredményt ér el. Ugyanez áll a középosztályba törekvőkkel is: a III-as licencűeknek háromszor kell könnyű osztályban 6,2 pontnál jobb eredményt elérniük. 
A keresztlicences lovastusázók a díjlovasokkal azonos feltételekkel minősülhetnek a regionális bajnokságokra és a díjlovas Championátusra. Az idei év tapasztalata szerint az utóbbin nem is csak az esélytelenek nyugalmával indulnak. Erre példa volt Fejes Kata (fotón) eredménye mellett Chodák Zorka szentendrei lovastusázó is, a póni klub 2022-es szakági díjlovas bajnoka, aki az élete első CDN-es díjlovas versenyének számító Championátuson az előkészítő kategória ifi lovasai között a IV. helyen végzett.

Paizs Gábor
Díjlovagló Szakbizottság Közép-Magyarország régiófelelős

Last modified: 2023-01-03