Bajnokságok maradnak el idén és jövőre is!

Egyéb, Hírek

Bajnokságok maradnak el idén és jövőre is

Az új koronavírus okozta járvány miatt sajnos nem csak az idei olimpia, de számos egyéb verseny mellett az idei ifjúsági és fiatal lovas Európa-bajnokság is elmarad. Mivel az olimpia 2021 nyarára került át, a jövő évi franciaországi felnőtt Európa-bajnokság sem kerül megrendezésre.

A Hartpury Egyetemhez tartozó Hartpury Equine versenyrendezőség május 7-én jelentette be, hogy az idei évre tervezett nemzetközi versenyeikre nem kerül sor a COVID-19 krízis miatt. A törölt versenyek több szakágat érintenek, köztük a 2*-4* számokat felvonultató NAF Nemzetközi Hartpury Lovastusa Versenyt, amelyre a tervek szerint augusztus 13-16-án került volna sor, valamint a június 27-től augusztus 2-ig tervezett FEI Ifjúsági és Fiatal Lovas Lovastusa Európa-bajnokságot.

Phillip Cheetham, Hartpury igazgatója sajnálatát fejezte ki: „Noha nagyon csalódottak vagyunk, hogy 2020-ban nem kerülnek megrendezésre ezek a versenyek, úgy érezzük, hogy ezt a döntést a jelenlegi körülmények között meg kellett hozni. A személyzet, az önkéntesek, a hivatalos személyek, a versenyzők és a Hartpuryba látogatók egészsége továbbra is a legfontosabb számunkra, akárcsak az, hogy csökkentsük a helyi egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomást.”

„Nagyon sok munka van a FEI bajnokságok előkészítésében, és továbbra is keményen dolgozunk a FEI-vel annak érdekében, hogy megtaláljuk a módját, hogy a következő években nagyobb és jobb verseny legyen. Szeretnénk köszönetet mondani minden szponzorunknak, különösképp a NAF-nak, akik rengeteget segítettek a 2020-as felkészülésekben, és reméljük, hogy a jövőben is együtt dolgozhatunk majd. Mindenkit szeretettel várunk majd, amikor ez a kihívásokkal teli időszak véget ér.”

A tervek szerint a NAF Nemzetközi Hartpury Lovastusa Verseny 2021-ben augusztus 11–15. között tér vissza.

Amint arról már a Riderline hírt adott, a tokiói olimpia új, jövő nyári időpontja miatt nemcsak a Budapestre tervezett díjugrató és díjlovagló FEI Európa-bajnokságokat kellett törölni a versenynaptárból, hanem a 2021 nyarára tervezett FEI Lovastusa Európa-bajnokságot is.

A 2021-es FEI Lovastusa Európa-bajnokságra augusztus 11-15. között került volna sor a franciaországi Haras du Pinben, a 2014-es FEI Lovas Világjátékok lovastusa helyszínén, de a 2020-as olimpia elhalasztását követően az Eb elhalasztása mellett kellett dönteni. A Tokiói Olimpiai Játékok 2021. július 23. és augusztus 8. kerülnek megrendezésre, a Paralimpiai Játékok pedig 2021. augusztus 24. és szeptember 5. között.

A FEI Board megállapodott abban, hogy a 2021-es Európa-bajnokságra vonatkozó pályázati eljárást nem nyitják meg újra, mivel más szervezők számára is problémát jelentene az olimpiával nem ütköző időpont kiválasztása. Másrészt a FEI főtitkára, Sabrina Ibáñez a döntéssel kapcsolatban kitért arra is, hogy bár vannak olyan nemzetek, akik rendelkeznek elég lóval, hogy erős csapatokat küldjenek az olimpiai játékokra és az Európa-bajnokságra is, egyenlő versenyfeltételeket kell biztosítani minden minősülést szerző ország számára, és ezt a bajnokságok és az olimpiai együttes rendezésével nem tudnák megtenni. Ezért is jutottak arra a megállapodásra, hogy jövőre Tokióra kell összpontosítani.

Valérie Moulin, a Haras du Pin-i Ustica Szervező Bizottság elnöke szintén csalódottságát fejezte ki: „Nagyon csalódottak vagyunk, hogy az olimpia átütemezése az Európa-bajnokság törlését eredményezte, de sajnos nem sikerült alternatív időpontot találnunk 2021 augusztusán kívül. Rengeteg helyi partnert gyűjtöttünk és jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre. Minden versenyző számított erre a dátumra, mindazonáltal megértjük, hogy a helyzet az elmúlt hónapokban megváltozott az olimpiai játékok áthelyezésével. Javaslatot tettünk az FEI-nél a bajnokság 2023-as esetleges rendezése vonatkozóan, és várjuk az erre vonatkozó döntést.”

Több FEI bajnokságról – ideértve a fent említett 2023-as Lovastusa Eb-t is – a FEI Board következő videokonferencia ülésén születhet döntés, amelyre június 23-25. között kerül sor.

Csak bízni tudunk abban, hogy a FEI Póni Európa-bajnokság és a FEI Fiatal Lovak Világbajnoksága nem kerül veszélybe, bár a jelenlegi helyzetet tekintve nem lehetünk túlzottan optimisták, főként az előbbi, nyárra tervezett strzegomi bajnokságot illetően. A Le Lion-d’Angers-ben minden év októberében megrendezésre kerülő FEI Fiatalok Világbajnokságára készül a tavaly jól szerepelt Kaizinger Balázs és Vámosi Lilla, mindketten 7 éves lovaikkal, az induláshoz azonban újabb minősítő eredményeket kellene gyűjteniük. Ha nem lesznek nemzetközi versenyek, akkor a teljes mezőny és a verseny érdekében valószínűleg változtatni fognak a minősülési szinteken, amely érintheti az újonnan belépő, 6 éves korosztályt is. Így érdemes lesz a magyar 6 éveseknek is résen lenni.

A korosztályos Eb-t illetően nem volt kilátásban hazai szereplés. A Talent vizsgán senki sem kapott nemzetközi minősítést, ennek ellenére több új tehetséges párost láttak a szakemberek, akik a következő években akár még a kontinensviadalra is kijuthatnak. A felnőtt Eb vonatkozásában már eddig is gondot jelentett a nemzetközi versenyek – köztük az Alagi Military – törlése, hiszen ezeken kellett volna minősítő eredményeket gyűjteni, így a tervezett lovasok – Soha Glória, Győr Gábor – nem tudtak volna minősülni a bajnokságra. Jelenleg 3 lovasnak, Egyed Lászlónak, Tóth Imrének, dr. Tuska Péternek van érvényes minősülése az EB-re. Ezzel a lehetőséggel azonban jövőre sajnos nem tudnak élni.

Last modified: 2020-05-12