Lendületben a lovastusa – hétvégén Baborówkoban nagy lesz a tét

Hírek

Lendületben a lovastusa – hétvégén Baborówkoban nagy lesz a tét

 

A lovastusa sport szerelmesei számára hatalmas örömhír, hogy egy nagyon tapasztalt és sikeres lovasokból álló felnőtt válogatott keret kezd formálódni, amit az utóbbi hetek versenyein elért eredmények is kiválóan visszaigazoltak.

 

Kaizinger Balázsnak már tavaly is a legmagasabb szinten, a világbajnokságon szurkolhattunk. Balázs idei szezonja az olimpiai kvótaszerzésről szól, és ezen, amint későbbiekben bemutatjuk, immár nem egyedüli magyarként szorgoskodik. Az egyéni helyekre szóló kvóta megszerzése rendkívül bonyolult folyamat, amelyet a közönség számára úgy lehetne egyszerűen összefoglalni, hogy csak a 4*-os versenyeken való eredmények számítanak, azok közül is leginkább azok, ahol a lovas a mezőny első negyedében végez ­– értelemszerűen minél előbb, annál több pontot szerez – és a hosszú (L) versenyek több pontot adnak, mint a rövid (S) versenyek. Vagy sok 4*-os versenyen kell jó helyezéseket szerezni, vagy egy-két 4-os versenyen kell a dobogóra állni, ráadásul egy lóval, mert a ló-lovas párosok gyűjtik a kvótapontokat, tehát ha valaki két lóval van ezen a szinten, akkor minkét lovával külön-külön gyűjtöget, az eredmények nem összegződnek. Balázs idei célja tehát egyértelműen a 4*-os versenyeken való részvétel Cloverrel és az élmezőnybe kerülés.

 

A célhoz vezető első komoly lépés Balázs számára az április 19-23. közötti strzegomi rövid 4* volt, ahol a páros kiválóan szerepelt a 43 fős mezőnyben. A díjlovaglásban most sajnos nem tudott olyan jól teljesíteni a páros, mint már oly sokszor korábban, így a 63%-os eredményt hiába követte verőhiba nélküli díjugratás és akadályhiba nélküli terep, az időbüntetésekkel együtt mindez az egyébként nagyon előkelő 13. helyre volt elég, amely azonban „csak” 2 olimpiai pontot ér – ha a 11. helyre sikerült volna felküzdeniük magukat, már 20 pontot kaptak volna, és minden további helyezés 2 ponttal többet ért volna. Mindez mutatja, mennyire nagy kihívás már maga az olimpiai pontok gyűjtése és végül egy kvóta megszerzése.

 

Ugyanebben a versenyszámban indult Tuska Péter és Ben Bendegúz. A páros rutinosnak számít 4*-on, azonban a ló hosszabb pihenése miatt a szezonban megcélzott hosszú 4* előtt most mindenképpen teljesíteniük kellett egy rövid 4*-os versenyt. Ezt a páros meg is tette. Egy gyengébb díjlovaglást követően az ugróban 3 verőhibát vétettek, a terepen pedig lendületesen haladtak, ahol csak egy biztonsági elem kioldása miatt kaptak 11 hibapontot. A versenynap azonban kellemetlen fordulatot hozott, mert a terep utolsó szakaszán egy elszabadult nagytestű kutya kezdte üldözni a párost, és csak a szerencsén múlt, hogy nem botlottak fel. Ben Bendegúz a terepen ínsérülést szenvedett, azóta ápolásra szorul, így bár a páros már indulhatna hosszú 4*-on, ennek lehetősége egyelőre mégis kérdéses.

 

A 4*-os versenyeken való szereplést azonban nem Balázs és Péter nyitotta, ha Doerfer Noémi. A Németországban élő, magyar családi kötelékkel rendelkező és nemzetközi versenyeken való 2021-es debütálása óta magyar színekben versenyző lovasunk kiválóan kezdte a szezont. Április elején a hollandiai Oudkarspelben indult összesen négy lóval, mind a néggyel MER-rel zárt. A 6 éves  Cherish-sel 1*-on lett 14. a 47 fős mezőnyben. A rövid 3*-on a 11 éves Serengethivel 70,8%-os díjlovaglást produkálva a 4. helyen álltak, amit hibátlan ugró és 4 másodperces késés miatti időhibával végződő fantasztikus terep követett. Ezzel Noémi győzelmet aratott, megelőzve a svájci Felix Foggot és a német Anna Siemert, míg másik lovával, a 8 éves Piltown Harryvel a 40 fős mezőny 15. helyén zárta a versenyt. Magyar himnusz szólt tehát Outkarspelben Noémi tiszteletére, ahol most nyert először magyar lovas. A páros egyébként tavaly szeptemberben Ardinglyben is az élen végzett, akkor 43 indulót megelőzve a CCI3*-S versenyben.

 

Az olimpiai pontokért zajló outkarspeli rövid 4*-os küzdelemben a 9 éves Crystal Barneyt lovagolva Noémi a 22 fős mezőny 7. helyén végzett, ami szintén hatalmas siker, és a MER elérése okán 2 olimpiai pontot szereztek. A keserűség – Balázshoz hasonlóan – az, hogy ha egy hellyel előrébb sikerült volna végeznie a párosnak, akkor 23 olimpiai pontot kaptak volna.

 

Noémi az április utolsó hétvégéjén rendezett első sopoti versenyen CCI3*-L-ben Serengethi-vel a díjlovaglás után esélyt sem adva a többieknek, ismét nyerte a versenyt, Hollandia után itt immár hosszú formátumon. A CCI4*-S versenyben ismét MER-t lovagolt Crystal Barneyval, akadály hiba nélkül terepen, minimális késéssel az előkelő 11. helyen végzett. Ez újabb 2 olimpiai pontot érő eredmény volt, így 4 ponttal a legjobb magyarként áll a páros a C csoport 5. helyén. Az olimpiai pontszerzés területi régiónkénti bontástásban történik: Magyarország a C csoportba tartozik, Csehországgal, Lengyelországgal, Litvániával (hogy az eddig pontot szerzett lovasok országait említsük) és más kelet-európai országokkal együtt. A fent említett sopoti versenyen a tavaly Kaposváron is bemutatkozó cseh Miloslav Prihoda öt hellyel végzett Noémi előtt, és a megszerzett 6. helyért 24 olimpiai pontot kapott. Ezzel el is jutottunk egy fontos ponthoz, amit szurkolóként innentől kezdve figyelnünk kell: van-e a 4*-os eredménylistákon a magyar lovasok előtt C csoportos versenyző? Ha igen, az számára nagyon dicséretes, nekünk azonban nem olyan nagy öröm, mivel lovasaink egyéni kvótaszerzési esélyét gyengíti a bezsebelt pontokkal.

https://data.fei.org/Ranking/Search.aspx?rankingCode=C_OG_C

(megjegyzés: a pontok néhány héttel a versenyek után kerülnek beírásra, tehát nem érdemes néhány nappal egy adott verseny után hiányolni az olimpiai pontot)

 

A következő héten, május első hétvégéjén ismét versenyt rendeztek a lengyelországi Sopotban. A rövid 4*-os versenyben itt Tóth Imre állt rajthoz Zypresse 8 nevű lovával. A páros 2019-ben már teljesítette a felnőtt Európa-bajonságon való induláshoz szükséges feltételeket, de a ló hosszabb kihagyása miatt a mindjárt említésre kerülő baborówkoi hosszú 4* előtt teljesítenie kellett a párosnak egy rövid 4*-ot. Sopotban 66,2%-os díjlovaglással indítottak, majd két verőhibával zárták az ugrót. Imrét nagyon bosszantotta a két verőhiba, ami a végeredményt látva még bosszantóbbá vált. Az utolsó versenyszámban, a terepen, kiválóan teljesített a páros. 28 indulóból csak öten teljesítették a terepet akadály- és időhiba nélkül, köztük Imre és Zypresse. Ezzel a páros a 10. helyen végzett, MER-t érő eredménnyel, tehát 2 olimpiai pontot szereztek. És ami a két verőhibát illeti, ha csak egy fával lett volna kevesebb, bőven a helyezettek között végeztek volna – rengeteg olimpiai pontot szerezve. A lényeg azonban a rövid 4* teljesítése, és ezáltal a hosszú 4*-on való indulás jogának megszerzése volt.

 

Ezzel eljutottunk az ezen a héten következő lengyelországi versenyhez: május 18-21. között Baborówkoban rendezik a C csoport olimpiai kvalifikációs versenyét CCI4*-L szinten, ugyanis az esélyek kiegyenlítése érdekében a C csoport országai nem a felnőtt Európa-bajnokságon szerezhetnek csapatkvótát, hanem a fent említett, külön erre a célra kiírt versenyen. A kvalifikációs verseny viszont csak akkor kerülhet megrendezésre, ha azon legalább három ország csapata részt vesz. Aki ránézett a fent linkelt olimpiai ponttáblázatra, láthatja, hogy azon lengyel lovasok bőségesen szerepelnek, ráadásul kiváló pontokkal. Így tehát Magyarország számára is rendkívül fontos, hogy a lengyelek csapatkvótát szerezzenek, ezzel kiessenek az egyéni kvótaszerzés hajszájából. Onnantól kezdve „csak” a többi nemzet lovasaival versengenek majd lovasaink. Ezért kifejezetten fontos volt számunkra, hogy a baborówkoi versenyen a lengyel és cseh csapatok mellett harmadikként a magyar csapat is ki tudjon állni. Az izgalmakat csökkentette valamelyest, hogy Tóth Imre másik lova, Anissa is rendelkezik a hosszú 4*-on való induláshoz szükséges eredményekkel, így Zypresse helyett Anissaval is mehetett volna Baborówkoba – bár vele a terepet nem szándékozott befejezni a lovas, így csak a csapat indulása lett volna a cél, hogy a csapatverseny egyáltalán lehetővé váljon. Lovasaink tavaszi eredményei alapján azonban nem is csak „töltelékként” fog szerepelni a magyar csapat a kvalifikációs versenyen, mert mindegyikük jó formában van és nagy reményekkel kelhet útra kedden. Ha úgy döntenek, az intenzív tavaszi periódus zárásaként végigcsinálják a baborówkoi versenyt és ez sikerül is nekik, értékes olimpiai pontokat gyűjthetnek, és ha jobb eredményt érnek el a lengyeleknél és a cseheknél – amire eddigi teljesítményeik alapján komoly esélyük is van –, akkor csapatkvótát is szerezhetnek, ami néhány hónapja még elképzelhetetlen lett volna.

 

Röviden:

Lovasaink kiváló formában vannak, ennek köszönhetően csapattal tudunk részt venni az olimpiai kvalifikációs versenyen, ami már önmagában hatalmas siker. Ha sikerül megnyerni a csapatversenyt, az egyből csapatkvótát jelent Magyarországnak a jövő évi olimpián. Ha mégsem nyerünk, de a lengyelek csapatkvótát szereznek, nekünk az is öröm, mert lovasaink könnyebben szerezhetnek majd egyéni kvótát. Emellett – a csapatversenytől függetlenül – természetesen az egyéni helyezésekre kiosztott olimpiai pontokért is küzdenek majd lovasaink. Tehát szurkoljunk a Doerfer Noémi – Kaizinger Balázs – Tóth Imre összeállítású csapatnak ezen a héten!

 

Doerfer Noémin, Kaizinger Balázson, Tóth Imrén és dr. Tuska Péteren kívül van még néhány, megfelelő lóval rendelkező lovasunk, akik a szezon folyamán szerezhetnek MER-t és olimpiai pontokat, például a korábban 4*-ot szintén megjárt Egyed László.

 

És a sort nem zárhatjuk még, hiszen utánpótlás lovasaink is kiválóan szerepelnek a nemzetközi versenyeken.
Jelenleg már két ifjúsági korú lovasunk rendelkezik a korosztályos Európa-bajnokságra minősüléssel, és van még olyan lovas, aki közel áll a szint teljesítéséhez, és amennyiben ez sikerül, akkor az Ifjúsági Európa-bajnokságon is lesz magyar csapat.
Ezen kívül a fiatal lovasok között is van már egy lovasnak, a szintén Németországban élő, magyar származású és magyar színekben versenyző Müller Nicolasnak minősülése a Fiatal Lovasok Európa-bajnokságára, és rajta kívül vannak még esélyes párosok a minősülési szint teljesítésére.

Írta: Dr. Bázár György

A képen Noémi Viola Doerfer látható Crystal Barney nevű lován.

 

 

 

 

 

 

Last modified: 2023-05-16