I. Központi Lovastusa edzőtábor összefoglaló

Április első hétvégéjén a Lovastusa Szakág és a Ludovika Sport közös szervezésében, egyedülálló módon, megrendezésre került az I. Központi Lovastusa Edzőtábor. Ilyen eseményre úgy tudjuk, még egyik lovas szakágban sem volt példa. Az igen nívós edzői gárdának és a kiváló helyszínnek köszönhetően 37 ló és 32 lovas érkezett Kaposvárra.
A táborban AK szinttől egészen a CCI3*-os kategóriáig vehettek részt lovasok, 2 csoportra bontva. Külön öröm, hogy nem lovastusa versenyzők is szép számmal vettek részt az eseményen.
Az első csoportban az AK és A0 szintű lovasok és lovak dolgoztak Ács Róberttel, Vincze Anikóval, Sós Attilával és Strobl Dorottyával.
Pénteken a szintjüknek megfelelő díjlovas programot lovagolták, majd rövid korrigálás és közös munkát követően ismét bemutatták a programot a lovasok. Véleményükkel és tanácsaikkal Róbert és Anikó segítette a lovasokat.   
A szombati napon Sós Attila – utánpótlás válogatott kapitányunk – vezetésével gyakorolhattak a párosok a tereppályán, ahol a vonalak lovaglásán és a vizes kombinációkon volt a hangsúly. A nap végén Attila a tereppályán összegezte az aznapi tapasztalatokat, ahol a jövőre nézve számtalan fontos és hasznos tanácsot adott a lovasoknak.
Vasárnap Stróbl Dorottya tartott díjugrató edzéseket, kiemelve a pontos és precíz lovaglás fontosságát. Az általa gyakoroltatott feladatok során a párosoknak segített a távolságlovaglás megértésében, valamint annak gyakorlati kivitelezésében.
A második csoportban A kategóriától CCI3*-os szintig jelentkeztek lovasok, akiknek egész hétvégén Elmar Lesch tartott edzéseket.
Pénteki napon itt is az idomító lovaglásé volt a főszerep, igényekhez és szintekhez igazítva az egyéni munkát Elmarral.
Szombaton díjugrató edzésen vettek részt a lovasok, ahol pályalovaglás gyakorlása volt a fő cél.
Vasárnap a tereppályán, kombinációkat és pályarészleteket lovagoltak a versenyzők a német edző segítségével.
Elmar a szombati nap végén kérésünkre röviden összefoglalta mi volt a benyomása és milyen meglátásai vannak általánosságban, amelyek hasznosak lehetnek a magyar lovastusa versenyzők számára. Kiemelte, hogy a legfontosabb a stabil alapok elsajátítása, illetve, hogy a lovasok ismerjék és elfogadják lovuk fizikai és mentális adottságait. Javasolta továbbá, hogy ne egy-egy eszköz változtatástól (például különböző zablák használata) várjuk a megoldást, hanem törekedni kell arra, hogy alkalmazkodjunk lovainkhoz. Az ugró- és tereppályán való lovagláshoz a jó minőségű vágta és a nyugodt, stabil ülés elengedhetetlen.
Köszönjük az edzőknek a sok tanácsot és segítséget, Fülöp Sándornak a tolmácsolást a három napon keresztül, illetve a Pannon Lovasakadémiának a helyszín biztosítását!
Írta: Nagy Kinga

Last modified: 2024-04-16